RFID

RFID beveilingschips.

Zoals wel vaker met grootschalige ontwikkelingen, gaat technologische vooruitgang gepaard met een gunstige kostenontwikkeling. Hierdoor ontstaan nieuwe toepassingsgebieden die eerder op technische of economische gronden niet haalbaar waren.

Beveiliging schilderijen en vitrines

Voor de beveiliging van schilderijen, vitrines en andere kunstvoorwerpen wordt in de museale wereld al geruime tijd gebruik gemaakt van het Profort Piccolo systeem, een draadloos objectbeveiligingssysteem. Het systeem is in gebruik bij driehonderd musea in Europa, waaronder een vijfentwintigtal in Nederland en België.

RFID

Profort heeft het Piccolo systeem geschikt gemaakt voor integratie van verscheidene RFID toepassingen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van de nieuwe generatie EPC Class 2 Gen tag's waarmee kostbare boeken en platen voorzien kunnen worden.

Deze low cost RFID tag's werken zonder batterij, hebben een uniek identificatienummer, geheugenruimte voor de opslag van verdere gegevens en kunnen op een veilige manier verlijmd worden. Informatiebeheer en tracking & tracing vinden plaats in het Piccolo systeem, al of niet in combinatie met reguliere objectbeveiliging.

Voor de locatiebepaling wordt gebruik gemaakt van zogenaamde readers en antennes, die worden geplaatst bij iedere kritische doorgang. Ook deze readers en antennes zijn van een nieuwe generatie (ETSI EN 302-208 Standard), waardoor doorgangsbreedtes tot zes meter kunnen worden gerealiseerd. Anders dan bij de bekende, visueel zo aanwezige detectiepoortjes met een beperkte doorgangsbreedte, die we wel kennen van het grootwinkelbedrijf, kunnen deze readers en antennes door hun geringe afmetingen nagenoeg onzichtbaar in wanden of doorgangen worden geïnstalleerd.

Iedere niet geautoriseerde passage van een voorwerp voorzien van een RFID tag resulteert in een (alarm)melding op het Piccolo systeem. Desgewenst met een akoestisch signaal bij de doorgang. De grafische interface van het Piccolo systeem geeft aan de hand van een plattegrond de precieze locatie van het 'reizende' voorwerp op dat moment aan.

De uitgebreide mogelijkheden van het Piccolo systeem voor wat betreft de doorkoppelingen naar CCTV systemen, PZI installaties of andere perifere voorzieningen maken een adequate en sluitende opvolging mogelijk.

museumbeveiliging-rfid.300x300x1